Όρασις μεν έρωτος άρχει, αύξει δε το πάθος ελπίς,τρέφει δε μνήμη, συντηρεί δε συνήθεια


Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Όταν ο αγώνας ανάμεσα σε δύο όργανα είναι απολύτως άνισος...

Ποια είναι μεγαλύτερη συμφορά, η τυφλότητα ή η κωφότητα; Η απάντηση βρίσκεται σε απόλυτη σχέση με την αντιδιαστολή ανάμεσα στο τραγικό με το κωμικό, το ποιητικό με το πεζό, το μεγαλειώδες με το γελοίο, μας λέει ο Ντέιβιντ Λοτζ. "Οι προφήτες και οι μάντεις είναι ενίοτε τυφλοί - ο Τειρεσίας, για παράδειγμα-, ποτέ όμως κουφοί. Φανταστείτε να θέτατε την ερώτησή σας στη Σίβυλλα και να παίρνατε ως απάντηση ένα εκνευριστικό «Πώς είπες;»".
"Αν έπρεπε να διαλέξω ανάμεσα στις δύο αναπηρίες, θα διάλεγα τη δεύτερη (την κωφότητα)", λέει ο ήρωας του μυθιστορήματος και το alter ego του Λοτζ, ο οποίος, όπως και ο ίδιος ο συγγραφέας, αντιμετωπίζει πρόβλημα ακοής. Ο επίτιμος καθηγητής σύγχρονης αγγλικής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ μετασχηματίζει την προσωπική του εμπειρία σε έμπνευση για ένα μυθιστόρημα αυτοσαρκαστικό, στο οποίο το σοβαρό μπλέκεται αξεδιάλυτα με το κωμικό. Ωστόσο, ο συγγραφέας, αντιμετωπίζοντας την κωφότητα ως προάγγελο των γηρατειών, περιγράφει τη δύσκολη συμφιλίωση με την τρίτη ηλικία και κατ’ επέκταση με τον θάνατο. Το βαρύ θέμα «ελαφραίνει» με το χιούμορ, τον σαρκασμό, τις αστείες παρεξηγήσεις που προκαλεί η βαρηκοΐα.
"Οι τυφλοί κομίζουν πάθος. Οι άλλοι τους αντιμετωπίζουν με συμπόνια", λέει. "Αντιθέτως, οι περήφανοι στ’ αυτιά δε διαθέτουν ανάλογα πυροδοτικά της συμπόνιας διακριτικά. Ποιο θα ήταν το αντίστοιχο ενός σκυλιού-οδηγού (που έχουν οι τυφλοί) για τους κωφούς; Ενας παπαγάλος στον ώμο να κρώζει μες στ’ αυτί;".
"Η κωφότητα είναι κωμική όσο η τυφλότητα είναι τραγική. Πάρτε για παράδειγμα τον Οιδίποδα: ας υποθέσουμε ότι, αντί να βγάζει τα μάτια του, είχε τρυπήσει τα τύμπανά του. Για την ακρίβεια, αυτό το δεύτερο θα ήταν πιο λογικό -αφού μέσω των αυτιών του είχε μάθει τη φρικτή αλήθεια για το παρελθόν του- , η πράξη του όμως δε θα είχε το ίδιο αποτέλεσμα όσον αφορά στην επίτευξη της κάθαρσης".
"Οι προφήτες και οι μάντεις είναι ενίοτε τυφλοί -ο Τειρεσίας, για παράδειγμα-, ποτέ όμως κουφοί. Φανταστείτε να θέτατε την ερώτησή σας στη Σίβυλλα και να παίρνατε ως απάντηση ένα εκνευριστικό «Πώς είπες;». Ο αγώνας ανάμεσα σε δύο όργανα είναι απολύτως άνισος..."
ΑΝΗΚΟΥΣΤΟΣ ΒΛΑΒΗ
ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΛΟΤΖ
Μυθιστόρημα

Πηγή : Έθνος online

______________________________________


Η Τέχνη της Οφθαλμαπάτης :

Ποιός είπε ότι ο Έρωτας είναι η ψευδαίσθηση
ότι μια γυναίκα είναι διαφορετική από τις άλλες ?


Μακάρι σε όλα τα αινίγματα η απάντηση να ήταν : "Ο 'Ανθρωπος"...

Μακάρι σε όλα τα αινίγματα η απάντηση να ήταν : "Ο 'Ανθρωπος"...
"ἄνθρωπον εἶναι· γίνεσθαι, γὰρ τετράπουν βρέφος ὄντα τοῖς τέτταρσιν ὀχούμενον κώλοις, τελειούμενον δὲ δίπουν, γηρῶντα δὲ τρίτην προσλαμβάνειν βάσιν τὸ βάκτρον"

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP