Όρασις μεν έρωτος άρχει, αύξει δε το πάθος ελπίς,τρέφει δε μνήμη, συντηρεί δε συνήθεια


Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Στον κίνδυνο τα μάτια μας έχουν τον πρώτο λόγο !

Τα μάτια μας δεν είναι μόνο ένα παράθυρο της ψυχής, αλλά έχουν και ορισμένα μοναδικά χαρακτηριστικά. Μάλιστα ένας τύπος κυττάρων του οφθαλμού μπορεί να μας προειδοποιεί για αντικείμενα που μας πλησιάζουν με ταχύτητα (ενίοτε και απειλητικά), και μάλιστα χωρίς να χρειάζεται η βοήθεια του εγκεφάλου μας. Η ιδιότητα αυτή, ίσως, έχει διαδραματήσει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των ειδών, αφού σχετίζεται άμεσα με την αποφυγή των θηρευτών και την επιβίωση.
Εξειδικευμένοι νευρώνες με την ικανότητα να απαντούν σε οριζόντιες ή κάθετες κινήσεις αντικειμένων, που βρίσκονται στο οπτικό μας πεδίο, έχουν ήδη εντοπιστεί στον αμβιβληστροειδή χιτώνα θηλαστικών, ωστόσο τα μόνα κύτταρα υπεύθυνα για την αντίδραση σε αντικείμενα που μας πλησιάζουν θεωρείτο ότι υπήρχαν μόνο στον εγκέφαλο.
Μελετώντας τα κύτταρα των οφθαλμών ποντικιών, ο Botond Roska του Ινστιτούτου Βιοϊατρικής Friedrich Miescher στη Βασιλεία της Ελβετίας, και οι συνεργάτες του, παρατήρησαν ότι ένας τύπος κυττάρων συμπεριφερόταν με ασυνήθη τρόπο στην κίνηση. Περαιτέρω αναλύσεις αυτών των κυττάρων έδειξαν ότι πυροδοτούνταν μόνο όταν ένα αντικείμενο πλησίαζε.
Οι ερευνητές πιθανολογούν ότι παρόμοια κύτταρα υπάρχουν και στους ανθρώπους, τα οποία μπορούν να μας προειδοποιούν για αντικείμενα που πλησιάζουν απειλητικά, και μάλιστα προτού η πληροφορία προλάβει να επεξεργαστεί από τον εγκέφαλό μας. "Πρόκειται για ένα είδος συναγερμού, το οποίο μάλιστα βρίσκεται όσο πιο μπροστά γίνεται στους οργανισμούς," λέει ο Roska. "Εάν αφήσετε τον εγκέφαλό σας να αντιδράσει, τότε, ίσως, να είναι πολύ αργά."
"Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα ανακάλυψη," συμπληρώνει ο Russell Foster, του τμήματος Νευροεπιστημών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. "Ο τρόπος με τον οποίο τα νευρικά κύτταρα του οπτικού συστήματος αντιδρούν σε ένα κινούμενο αντικείμενο που μας πλησιάζει, αποτελεί ένα από τα παλαιότερα ερωτήματα των νευροεπιστημών."

______________________________________


Η Τέχνη της Οφθαλμαπάτης :

Ποιός είπε ότι ο Έρωτας είναι η ψευδαίσθηση
ότι μια γυναίκα είναι διαφορετική από τις άλλες ?


Μακάρι σε όλα τα αινίγματα η απάντηση να ήταν : "Ο 'Ανθρωπος"...

Μακάρι σε όλα τα αινίγματα η απάντηση να ήταν : "Ο 'Ανθρωπος"...
"ἄνθρωπον εἶναι· γίνεσθαι, γὰρ τετράπουν βρέφος ὄντα τοῖς τέτταρσιν ὀχούμενον κώλοις, τελειούμενον δὲ δίπουν, γηρῶντα δὲ τρίτην προσλαμβάνειν βάσιν τὸ βάκτρον"

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP