Όρασις μεν έρωτος άρχει, αύξει δε το πάθος ελπίς,τρέφει δε μνήμη, συντηρεί δε συνήθεια


Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

"Εις μάρτυς ουδείς μάρτυς" : Η αξία της οπτικής μαρτυρίας

Τα πειράματα "Αντιληπτικής Τυφλότητας" αποτελούν, συχνά, πρόκληση για την εγκυρότητα της οπτικής μαρτυρίας και την ικανότητα της μνήμης να καταγράφει οπτικές εμπειρίες.

Προσπαθήστε να παρακολουθήσετε το παρακάτω video, συνολικής διάρκειας ενός λεπτού, το οποίο δείχνει δύο ομάδες, αποτελούμενες, η κάθε μία, από τρεις παίκτες. Η μία ομάδα φοράει λευκά ρούχα και η άλλη μαύρα, ενώ τα μέλη τους κινούνται συνεχώς ο ένας γύρω από τον άλλον, παίζοντας ταυτόχρονα με δύο μπάλες του μπάσκετ. Σκοπός σας είναι να μετρήσετε πόσες πάσες λαμβάνουν χώρα από την ομάδα με τα λευκά (Προσοχή : δεν είναι τόσο εύκολο, λόγω της αδιάλειπτης κίνησης των παικτών). Παραδόξως, μετά από 35 δευτερόλεπτα, ένας γορίλας μπαίνει στο δωμάτιο, περνά ανάμεσα από τους παίκτες των δύο ομάδων, χτυπά το στήθος του, και, 9 δευτερόλεπτα μετά, βγαίνει από το δωμάτιο.
Θα είσασταν ικανοί να δείτε το γορίλα ?
.

.
Οι περισσότεροι από εμάς θεωρούν ότι θα μπορούσαν. Στην πραγματικότητα, το 50 % των ανθρώπων, σε αυτό το αξιοσημείωτο πείραμα του Daniel J. Simons, του Πανεπιστημίου του Illinois, και του Christopher F. Chabris, του Πανεπιστημίου του Harvard, δεν είδαν το γορίλα, ακόμα και όταν ερωτήθηκαν αν διέκριναν κάτι ασυνήθιστο !
Το φαινόμενο ονομάζεται "Τύφλωση Απροσεξίας".
Όταν είμαστε προσηλωμένοι σε ένα αντικείμενο, για παράδειγμα, μιλώντας στο κινητό τηλέφωνο ενώ οδηγούμε, πολλοί από εμάς γινόμαστε "τυφλοί" σε δυναμικά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα γύρω μας, ακόμα και σε ένα γορίλα που διασχίζει το δρόμο...!

http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=none-so-blind

______________________________________


Η Τέχνη της Οφθαλμαπάτης :

Ποιός είπε ότι ο Έρωτας είναι η ψευδαίσθηση
ότι μια γυναίκα είναι διαφορετική από τις άλλες ?


Μακάρι σε όλα τα αινίγματα η απάντηση να ήταν : "Ο 'Ανθρωπος"...

Μακάρι σε όλα τα αινίγματα η απάντηση να ήταν : "Ο 'Ανθρωπος"...
"ἄνθρωπον εἶναι· γίνεσθαι, γὰρ τετράπουν βρέφος ὄντα τοῖς τέτταρσιν ὀχούμενον κώλοις, τελειούμενον δὲ δίπουν, γηρῶντα δὲ τρίτην προσλαμβάνειν βάσιν τὸ βάκτρον"

Το παρελθον

Το παρελθον

Σχετικα με το Ιστολογιο

Εγχειρίδιο για οξύτερη όραση...

Αρχειοθηκη Ιστολογιου

Το μελλον

Lamia Blogs

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP