Όρασις μεν έρωτος άρχει, αύξει δε το πάθος ελπίς,τρέφει δε μνήμη, συντηρεί δε συνήθεια


Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Η μουσική του Μότσαρτ βελτίωσε την όραση σε ασθενείς

Μία ακόμα ένδειξη για το «φαινόμενο του Μότσαρτ», δηλαδή τη βελτίωση των νοητικών ικανοτήτων με το άκουσμα κλασσικής μουσικής, προσφέρει μελέτη οφθαλμιάτρων στη Βραζιλία: Η μουσική βελτίωσε την όραση σε ασθενείς με γλαύκωμα ή νευρολογικές ασθένειες. Οι ασθενείς που άκουσαν Μότσαρτ για δέκα λεπτά στη διάρκεια του πειράματος συγκεντρώθηκαν καλύτερα και σημείωσαν βελτιωμένες επιδόσεις στην «αυτοματοποιημένη περιμετρία», μια οφθαλμολογική εξέταση που μετρά την όραση σε ολόκληρο το οπτικό πεδίο. Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές στο British Journal of Ophthalmology, το «φαινόμενο Μότσαρτ» έχει συνδεθεί σε προηγούμενες μελέτες με βελτίωση της μαθηματικής ικανότητας, αύξηση των επιδόσεων σε φοιτητές πανεπιστημίου, ακόμα και με καλύτερη ανάπτυξη του εγκεφάλου σε αναπτυσσόμενα έμβρυα.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σαο Πάολο, αναφέρει το BBC, εξέτασαν 60 ασθενείς που δεν είχαν υποβληθεί ποτέ σε εξέταση περιμετρίας. Στη διάρκεια του τεστ αυτού, ο εξεταζόμενος πρέπει να πατήσει ένα κουμπί κάθε φορά που βλέπει ένα αμυδρό σχέδιο να εμφανίζεται πάνω σε μια λευκή οθόνη στο οπτικό του πεδίο. Οι μισοί από τους εθελοντές άκουσαν Μότσαρτ για δέκα λεπτά πριν από την εξέταση, ενώ οι υπόλοιποι περίμεναν στην ησυχία. H μουσική φάνηκε πράγματι να βελτιώνει τις επιδόσεις, αν και η επίδραση αυτή διαρκούσε για μόλις δέκα λεπτά.
Η μουσική πιθανώς βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία και την ικανότητα προσανατολισμού στο χώρο, αναφέρουν η Δρ Βανέσα Μασέντο και οι συνεργάτες της. Το «φαινόμενο Μότσαρτ» ίσως σχετίζεται με καλύτερη ερμηνεία των πληροφοριών που μεταδίδονται από τα μάτια στον εγκέφαλο, εικάζουν. «Θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι η μουσική του Μότσαρτ μπορεί είτε να 'προετοιμάσει' τα εγκεφαλικά μονοπάτια που αναλαμβάνουν τις οπτικές εικόνες, πιθανώς το σχήμα ή το χρώμα, είτε βελτιώνουν σε κάποιο βαθμό την προσοχή» γράφουν οι ερευνητές.
Ανεξάρτητοι ερευνητές, ωστόσο, επισημαίνουν στο BBC ότι η τελευταία έρευνα είναι μεν εντυπωσιακή, όμως δεν επιβεβαιώνει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η βελτίωση οφείλεται όντως στη μουσική. Ο Μότσαρτ, για παράδειγμα, θα μπορούσε απλώς να είχε μειώσει το άγχος αυτής της ομάδας εθελοντών και να οδήγησε έτσι έμμεσα στην παρατηρούμενη «βελτίωση» της όρασης.

http://bjo.bmj.com/content/90/5/543.abstract

______________________________________


Η Τέχνη της Οφθαλμαπάτης :

Ποιός είπε ότι ο Έρωτας είναι η ψευδαίσθηση
ότι μια γυναίκα είναι διαφορετική από τις άλλες ?


Μακάρι σε όλα τα αινίγματα η απάντηση να ήταν : "Ο 'Ανθρωπος"...

Μακάρι σε όλα τα αινίγματα η απάντηση να ήταν : "Ο 'Ανθρωπος"...
"ἄνθρωπον εἶναι· γίνεσθαι, γὰρ τετράπουν βρέφος ὄντα τοῖς τέτταρσιν ὀχούμενον κώλοις, τελειούμενον δὲ δίπουν, γηρῶντα δὲ τρίτην προσλαμβάνειν βάσιν τὸ βάκτρον"

Το παρελθον

Το παρελθον

Σχετικα με το Ιστολογιο

Εγχειρίδιο για οξύτερη όραση...

Αρχειοθηκη Ιστολογιου

Το μελλον

Lamia Blogs

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP