Όρασις μεν έρωτος άρχει, αύξει δε το πάθος ελπίς,τρέφει δε μνήμη, συντηρεί δε συνήθεια


Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Καθρεφτίζουν τα μάτια μόνο την ψυχή μας ή και το φύλλο μας σε μια παρτίδα Πόκερ ?

Τώρα πλέον είναι ακόμα πιο δύσκολο να πούμε ψέματα σχετικά με την ηλικία μας ή το φύλλο μας στο Πόκερ... Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης αποκαλύπτει ότι η κίνηση των ματιών μας είναι ικανή να μας προδώσει σχετικά με έναν αριθμό που έχουμε στο μυαλό μας.
Στην εν λόγω μελέτη, οι συμμετέχοντες έπρεπε να δηλώσουν μια σειρά τυχαίων αριθμών. Μετρώντας την κίνηση των ματιών στον οριζόντιο και τον κάθετο άξονα, οι ερευνητές ήταν σε θέση να προβλέπουν με αξιοπιστία τον επόμενο αριθμό που θα επέλεγαν οι συμμετέχοντες, πριν αυτοί τον αποκαλύψουν.
Ειδικότερα, η κίνηση των ματιών προς τα κάτω και αριστερά, φανέρωνε ότι ο αριθμός, που είχαν στο μυαλό τους, ήταν μικρότερος από τον αμέσως προηγούμενο που είχαν δηλώσει. Αντιστοίχως, όταν τα μάτια άλλαζαν θέση προς τα πάνω και δεξιά, αυτό σήμαινε ότι ο επόμενος αριθμός θα ήταν μεγαλύτερος. Ο βαθμός της κίνησης των ματιών στις παραπάνω θέσεις αντανακλούσε το μέγεθος της διαφοράς μεταξύ των δύο συνεχόμενων αριθμών.
Η εργασία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Current Biology.
Ο δρ Tobias Loetscher, της Σχολής Συμπεριφορικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, αναφέρει ότι η έρευνά του αναδεικνύει τον τρόπο  με τον οποίο τα μάτια μας αντανακλούν την ικανότητα του εγκεφάλου να αναπαράγει μια τυχαία σειρά αριθμών.
"Όταν σκεφτόμαστε αριθμούς, αυτόματα τους κωδικοποιούμε στο χώρο, με τον μικρότερο αριθμό να τοποθετείται αριστερά και τους μεγαλύτερους δεξιότερα. Αυτό συμβαίνει διότι ο εγκέφαλος μας, όταν έχει να κάνει με αριθμούς, τους κωδικοποιεί, υποσυνείδητα, με ένα γραμμικό τρόπο, ο οποίος έχει προσανατολισμό από αριστερά προς τα δεξιά.
"Παρατηρήσαμε ότι αλλαγές σε αυτή τη νοητή γραμμή, συνοδεύονται από συστηματικές οφθαλμικές κινήσεις. Η πρότασή μας είναι ότι όταν έχουμε να κάνουμε με νοητικές αναπαραστάσεις, όπως για παράδειγμα αριθμούς, χρησιμοποιούμε πρωτογενείς εγκεφαλικές λειτουργίες, άμεσα συνδεδεμένες με τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούμε σε εξωτερικά ερεθίσματα.
Ο δρ Michael Nicholls, επίσης του Πανεπιστημίου Συμπεριφορικών Επιστημών, προσθέτει : "Προφανώς τα μάτια μας δεν επιτρέπουν μόνο τη θέαση του περιβάλλοντος κόσμου, αλλά επίσης αποτελούν ένα παράθυρο εξερεύνησης της εγκεφαλικής μας δραστηριότητας". 
"Ευελπιστούμε να δημιουργήσουμε ένα πρότυπο, με το οποίο θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο η σκέψη μας αλληλεπιδρά με το χώρο και τον κόσμο γύρω μας", προσθέτει.
Η μελέτη αφορούσε δώδεκα δεξιόχειρες άντρες, οι οποίοι εκλύθησαν να διαλέξουν απο μια σειρά τυχαίων αριθμών. Συνδεδεμένοι με ένα ηλεκτρονικό μετρητή έπρεπε να επιλέξουν 40 αριθμούς, μεταξύ του 1 και του 30, με όσο πιο τυχαίο τρόπο μπορούσαν. Για κάθε επιλεγμένο αριθμό οι ερευνητές μέτρησαν τη μέση μετακίνηση της θέσης των ματιών για το χρονικό διάστημα των 500 msec που προηγούνταν της αποκάλυψης του κάθε αριθμού από τους συμμετέχοντες.


______________________________________


Η Τέχνη της Οφθαλμαπάτης :

Ποιός είπε ότι ο Έρωτας είναι η ψευδαίσθηση
ότι μια γυναίκα είναι διαφορετική από τις άλλες ?


Μακάρι σε όλα τα αινίγματα η απάντηση να ήταν : "Ο 'Ανθρωπος"...

Μακάρι σε όλα τα αινίγματα η απάντηση να ήταν : "Ο 'Ανθρωπος"...
"ἄνθρωπον εἶναι· γίνεσθαι, γὰρ τετράπουν βρέφος ὄντα τοῖς τέτταρσιν ὀχούμενον κώλοις, τελειούμενον δὲ δίπουν, γηρῶντα δὲ τρίτην προσλαμβάνειν βάσιν τὸ βάκτρον"

Το παρελθον

Το παρελθον

Σχετικα με το Ιστολογιο

Εγχειρίδιο για οξύτερη όραση...

Αρχειοθηκη Ιστολογιου

Το μελλον

Lamia Blogs

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP