Όρασις μεν έρωτος άρχει, αύξει δε το πάθος ελπίς,τρέφει δε μνήμη, συντηρεί δε συνήθεια


Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Αυτό που οι κανόνες της οπτικής αδυνατούν να εξηγήσουν : Η φυσική εγγύτητα του «αντικειμένου του πόθου»...

Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι βλέπουμε τα πράγματα γύρω μας, όπως αυτά είναι στην πραγματικότητα. Μια ακόμη απόδειξη γι’ αυτό έρχεται από μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που διαπίστωσε ότι όταν ένας άνθρωπος επιθυμεί πολύ κάτι, τότε η επιθυμία επηρεάζει την αντίληψή του, με συνέπεια να του φαίνεται ότι το επιθυμητό αντικείμενο βρίσκεται πιο κοντά του από ό,τι συμβαίνει στην πραγματικότητα.
Η έρευνα έγινε από τους ψυχολόγους Έμιλι Μπαλσέτις του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και Ντέηιβντ Ντάνιγκ του πανεπιστημίου Κορνέλ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Psychological Science”.
Οι ερευνητές έκαναν μια σειρά από πειράματα για να μελετήσουν με ποιο τρόπο οι επιθυμίες επηρεάζουν την ανθρώπινη αντίληψη.
Σε ένα από τα πειράματα, οι συμμετέχοντες έπρεπε να υπολογίσουν πόσο απείχε ένα μπουκάλι νερό από εκεί που κάθονταν. Οι μισοί εθελοντές είχαν προηγουμένως πιεί νερό και είχαν ξεδιψάσει, ενώ οι άλλοι μισοί, αντίθετα, είχαν φάει αλατισμένα σνακ και διψούσαν πολύ.
Το πείραμα έδειξε ότι η δεύτερη κατηγορία (οι διψασμένοι) εκτίμησαν ότι το νερό βρίσκεται σε μικρότερη απόσταση από αυτούς, σε σχέση με την εκτίμηση που έκαναν όσοι δεν διψούσαν (και οι οποίοι έπεσαν επίσης πιο κοντά στην πραγματική απόσταση του μπουκαλιού με το νερό).
Κάνοντας και άλλα πειράματα, οι ερευνητές έδειξαν ότι αν θέλουμε πραγματικά κάτι, διαστρεβλώνουμε ασυνείδητα την αντίληψή μας για την φυσική εγγύτητα του «αντικειμένου του πόθου».
Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, αυτή η διαστρέβλωση προκαλείται στο νου για να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να συμπεριφερθούν με τρόπο τέτοιο που θα οδηγήσει στην απόκτηση του επιθυμητού αγαθού.
Με άλλα λόγια, όταν βλέπουμε ότι ένας στόχος βρίσκεται πιο κοντά μας (ή τον «φέρνουμε» εμείς υποσυνείδητα πλησιέστερα στην «ακτίνα δράσης» μας), τότε αυξάνονται τα κίνητρά μας να πετύχουμε την απόκτησή του.

Πόσο μακρινό, αλήθεια, φαντάζει στα μάτια μας ένα καλύτερο μέλλον ? Ίσως, τελικά, όχι όσο οι καταστροφολόγοι της σύγχρονης εποχής μας το τοποθετούν, αλλά όσο η θέληση μάς επιτρέπει να ονειρευόμαστε...

Πηγή : enet.gr

______________________________________


Η Τέχνη της Οφθαλμαπάτης :

Ποιός είπε ότι ο Έρωτας είναι η ψευδαίσθηση
ότι μια γυναίκα είναι διαφορετική από τις άλλες ?


Μακάρι σε όλα τα αινίγματα η απάντηση να ήταν : "Ο 'Ανθρωπος"...

Μακάρι σε όλα τα αινίγματα η απάντηση να ήταν : "Ο 'Ανθρωπος"...
"ἄνθρωπον εἶναι· γίνεσθαι, γὰρ τετράπουν βρέφος ὄντα τοῖς τέτταρσιν ὀχούμενον κώλοις, τελειούμενον δὲ δίπουν, γηρῶντα δὲ τρίτην προσλαμβάνειν βάσιν τὸ βάκτρον"

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP