Γαλάζια μάτια : σύμβολο ομορφιάς ή μυστήριο της εξέλιξης ?
http://articles.latimes.com/2009/feb/08/science/sci-evolution8
Los Abrazos Rotos
Δραματική 2009 Έγχρ. Διάρκεια: 125'Ισπανική ταινία σε σκηνοθεσία Πέδρο Αλμοδοβάρ με τους: Πενέλοπε Κρουζ, Λουί Ομάρ, Μπλάνκα Πορτίγιο
Ένας άντρας γράφει, ζει και αγαπάει μέσα στο σκοτάδι. Ήταν το θύμα ενός μοιραίου αυτοκινητιστικού δυστυχήματος δεκατέσσερα χρόνια νωρίτερα, στο οποίο δεν έχασε απλά την όραση του, αλλά και τη γυναίκα της ζωής του. Ένα βράδυ ξεκινάει να αφηγείται την οδυνηρή αυτή ιστορία, μια ιστορία συγκινητική και τραγική. Μια ιστορία που μπορεί να αποτυπωθεί με τη φωτογραφία δύο ερωτευμένων ανθρώπων, που αγκαλιάζονται και που κάποιος έχει σκίσει σε χίλια κομμάτια...
.
Μυθιστόρημα
Ζοζέ Σαραμάγκου
Ένας άνθρωπος χάνει ξαφνικά το φως του. Τα περιστατικά αιφνίδιας τύφλωσης κλιμακώνονται και η κυβέρνηση αποφασίζει να βάλει σε καραντίνα τους τυφλούς. Με γραφειοκρατική ακρίβεια, ο Zοζέ Σαραμάγκου έχει υπολογίσει όλα όσα θα μπορούσαν να συμβούν σ' έναν κόσμο που χάνει την όρασή του. Για πόσο καιρό η κίνηση στους δρόμους θα είναι ομαλή; Για πόσο καιρό θα επαρκούν τα τρόφιμα για τις πεινασμένες ορδές; Πόσος χρόνος χρειάζεται για να καταρρεύσει η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αερίου και νερού; Τι θ' απογίνουν τα κατοικίδια; Oι σεξουαλικοί φραγμοί; Πόσοι τυφλοί φτιάχνουν μια τυφλότητα; Kαι τέλος: Σε έναν κόσμο τυφλών, τι θα έκανες αν έβλεπες;
Ο άνθρωπος εγκατέλειψε τις φερομόνες για χάρη της έγχρωμης όρασης
_______________________________________________Οι πρόγονοι του ανθρώπου έπαψαν να «μυρίζονται» τους υποψήφιους ερωτικούς συντρόφους τους όταν απέκτησαν τη δυνατότητα να τους βλέπουν καλύτερα, σύμφωνα με γενετική ανάλυση Αμερικανών ερευνητών.
Ο Δρ Ζιανζί Ζανγκ και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν θέλησαν να επιβεβαιώσουν τη θεωρία ότι η έγχρωμη όραση έθεσε σε αχρηστία τις φερομόνες, ως καταλληλότερο εργαλείο για την επιλογή συντρόφου.
Οι φερομόνες είναι ουσίες που χρησιμοποιούνται από πολλά ζώα για την προσέλκυση και την αξιολόγηση ατόμων του αντίθετου φύλου, και γίνονται αντιληπτές από εξειδικευμένα αισθητήρια όσφρησης. Ο άνθρωπος, όμως, χρησιμοποιεί ελάχιστα ή καθόλου σήματα φερομονών.
«Πιστεύουμε ότι ίσως ένα σύστημα ανταλλαγής σημάτων που βασίζεται στην όραση πλεονεκτεί, συγκριτικά με ένα σύστημα φερομονών, επειδή το χρώμα είναι ορατό από απόσταση» σχολιάζει ο Δρ Ζανγκ.
Ο ίδιος παρατηρεί ότι η δυσχρωματοψία κόκκινου/πράσινου είναι πιο συχνή στον άνθρωπο από ό,τι στους πιθήκους του Παλαιού Κόσμου. Και αυτό ίσως συμβαίνει επειδή η επιλογή συντρόφου στον σύγχρονο άνθρωπο εξαρτάται λιγότερο από οπτικά ερεθίσματα.
http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=465060&sms_ss=blogger&at_xt=4cfa5fb4dba1e553,0
© Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008
Back to TOP
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου