Όρασις μεν έρωτος άρχει, αύξει δε το πάθος ελπίς,τρέφει δε μνήμη, συντηρεί δε συνήθεια


Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Μπορεί η ζήλεια να μας τυφλώσει ?

Μια πρόσφατη μελέτη αποκαλύπτει ότι η έκφραση "τον τύφλωσε η ζήλεια του" δεν αποτελεί ποιητική περιγραφή ενός ακραίου συναισθήματος, αλλά κάτι που στ' αλήθεια συμβαίνει.  Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Delaware απέδειξαν ότι όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με έντονα ή ακραία συναισθήματα, όπως η ζήλεια, συχνά δεν είμαστε σε θέση να δούμε κυριολεκτικά τί υπάρχει μπροστά στα μάτια μας. Οι δύο καθηγητές Ψυχολογίας επιχείρησαν να διερευνήσουν τη σχέση μεταξύ αντίληψης και κοινωνικών σχέσεων.  Στην εν λόγω μελέτη, το συναίσθημα της ζήλειας που προκλήθηκε σε μια ομάδα γυναικών, είχε τη δύναμη να αποσπάσει την προσοχή τους από τους στόχους που υποτίθεται ότι έπρεπε να παρακολουθούν.
Είναι ήδη γνωστό ότι τόσο η ψυχική όσο και η σωματική μας υγεία μπορούν να επηρεαστούν από συναισθήματά που σχετίζονται με τις κοινωνικές σχέσεις μας. Ωστόσο, η νέα μελέτη δείχνει ξεκάθαρα πως τα κοινωνικά συναισθήματα μπορούν στην κυριολεξία να επηρεάσουν την όρασή μας.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό Emotion, από την Αμερικανική Εταιρεία Ψυχολογίας, ασχολήθηκε με τις συναισθηματικές αντιδράσεις ετεροφυλόφιλων ζευγαριών. Από τις γυναίκες ζητήθηκε να αναζητήσουν βραδέως εναλλασσόμενες εικόνες τοπίων μεταξύ ταχέως εμφανιζόμενων τρομακτικών ή εκνευριστικών φωτογραφιών, καθώς και να εστιάζουν την προσοχή τους στα τοπία προσπαθώντας να αγνοήσουν τις άλλες εικόνες.  Την ίδια στιγμή, οι άνδρες κλήθησαν να βαθμολογήσουν μια σειρά από εικόνες οι οποίες απεικόνιζαν μια όμορφη γυναίκα.
Σύμφωνα με την έρευνα, όσο μεγαλύτερη ζήλεια ένιωσαν από αυτή την αλλαγή οι γυναίκες, τόσο πιο πολύ άρχισε να αποσπάται η προσοχή τους από τις τρομακτικές και τις εκνευριστικές φωτογραφίες. Ορισμένες, μάλιστα, έφτασαν στο σημείο να μη βλέπουν καν τις φωτογραφίες των τοπίων στις οποίες θα έπρεπε να είναι επικεντρωμένη η προσοχή τους.  Αυτό που οι ερευνητές ονόμασαν "συναισθηματική τύφλωση", λάμβανε χώρα μόνο τη στιγμή που οι άνδρες βαθμολογούσαν, ως προς την έλξη που τους προκαλούσαν, άλλες γυναίκες.
Αν και το πείραμα της ζήλειας έγινε κατ' ουσίαν στις γυναίκες, οι επιστήμονες πιστεύουν πως το ίδιο ισχύει και για τους άνδρες, οι οποίοι είθισται να διαπράττουν και τα πιο πολλά εγκλήματα πάθους. Για να βεβαιωθούν όμως έχουν προγραμματίσει νέα πειράματα, στα οποία θα γίνει το αντίστροφο απ' ό,τι στην παρούσα μελέτη.

Ωστόσο, αυτό που συνάγεται από τη μελέτη, είναι ότι η συναισθηματική μας κατάσταση επηρεάζει σημαντκά τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο γύρω μας. Όταν αδιαφορούμε για την ψυχική μας υγεία, είναι αρκετά σύνηθες, να βιώνουμε τον αρνητισμό ή τη δυσαρέσκεια.  Ειδικότερα, έντονα αρνητικά συναισθήματα, όπως η ζήλεια, θα μπορούσαν να μας στερήσουν τη θέαση του κόσμου γύρω μας.


Παρόλο που πολλοί άνθρωποι διαθέτουν οξυτάτη όραση, λίγοι, ωστόσο, είναι αυτοί που έχουν στη φύση τους αυτό: να τιμούν χωρίς φθόνο τον ευτυχισμένο φίλο τους...(Αισχύλος, 525-456 π.Χ., αρχαίος τραγικός ποιητής).

Πηγή : astronutrition, ΤΑ ΝΕΑ

Read more...

______________________________________


Η Τέχνη της Οφθαλμαπάτης :

Ποιός είπε ότι ο Έρωτας είναι η ψευδαίσθηση
ότι μια γυναίκα είναι διαφορετική από τις άλλες ?


Μακάρι σε όλα τα αινίγματα η απάντηση να ήταν : "Ο 'Ανθρωπος"...

Μακάρι σε όλα τα αινίγματα η απάντηση να ήταν : "Ο 'Ανθρωπος"...
"ἄνθρωπον εἶναι· γίνεσθαι, γὰρ τετράπουν βρέφος ὄντα τοῖς τέτταρσιν ὀχούμενον κώλοις, τελειούμενον δὲ δίπουν, γηρῶντα δὲ τρίτην προσλαμβάνειν βάσιν τὸ βάκτρον"

Το παρελθον

Το παρελθον

Σχετικα με το Ιστολογιο

Εγχειρίδιο για οξύτερη όραση...

Το μελλον

Lamia Blogs

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP